Ingredienser:

  • 150 gram nougat
  • 85 gram mörk choklad
  • 50 gram mandelspån

Gör såhär:

  1. Ta fram alla ingredienserna samt en tålig skål, stekpanna, form och kastruller/utrustning för att smälta lite ”gott” över ett vattenbad.
  2. Börja med att rosta mandelspånet i stekpannan på ganska hög värme. Ska få färg och lukta ”gott”, men inte bli bränt. Ställ sedan stekpannan åt sidan och låt den svalna.
  3. Fyll i vatten i kastrullen och ställ på plattan. När vattnet kokat upp och du hittat en lämplig, lägre nivå, på plattan så att inte vattnet kokar över medan du håller på.. lägg ner nougaten i skålen du valt att smälta i (över vattenbadet).
  4. Medan nougaten smälter (rör om lite då och då) så bryt sönder chokladen i mindre bitar (alternativt hacka).
  5. När nougaten smält, lägg ner chokladen och låt den smälta i nougaten. Rör om lite då och då.
  6. När chokladen smält och allt blivit en härlig choklad/nougatgegga, häll över det i skålen du tog fram från början – och häll även dit de rostade mandelspånen.
  7. Rör om allt tills det blandats ordentligt.
  8. Häll upp i en lämplig form, smeten ska vara ca 1-1.5 cm hög i formen. Ställ den sedan i kylskåpet för att stelna.
  9. Ta fram den, skär upp lagom stora bitar och förvara i burk med tätslutande lock. Jag förvarar mina i kylskåpet och tar fram dem någon halvtimme innan servering.

Detta är en liten sats av julgodis, bara några munsbitar.. ni kan givetvis dubbla allt och göra mer.

Recept av: Sandra @ Julbordet.nu