Ingredienser:

  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 2 dl mjölk
  • 1 pkt saffran (originalreceptet är 1/2 paket..)
  • 1 sockerbit
  • 1 dl strösocker
  • 1⁄2 tsk salt
  • 100 g smör
  • 2 äggulor
  • 7-8 dl vetemjöl

Smör- & vaniljfyllningen:

  • 100 g smör
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker

Garnering:

Smält smör och strösocker.

Gör såhär:

Smula ner jästen i en stor bunke. Värm mjölken i en kastrull så att den blir ”fingervarm” och tillsätt den sedan till jästen och rör om tills den löst upp sig.

Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. Tillsätt sedan saffran, socker, salt, smör (delat i små bitar), äggulor och det mesta av mjölet till jästen i bunken. Arbeta ihop alltihop till en deg, kom ihåg att inte arbeta med degen för mycket! Den får gärna vara lite kladdig.

Låt sedan bunken med degen jäsa, övertäckt med en bakhandduk, i ca 30 minuter.

Ta sedan upp degen på ett mjölat bord och arbeta med den. Kavla ut degen till en rektangulär ”kaka” (ungefär 40 x30 cm), Dela sedan ”kakan” i 20 jämnstora rutor.

Fyllningen: Blanda smör, vaniljsocker och socker i en skål.

Lägg en klick av ”smör och vaniljfyllningen” mitt på varje ruta. Knip sedan ihop ändarna ordentligt och lägg bullen med skarven nedåt i en pappersform. Ställ alla bullarna på en plåt.

Låt bullarna jäsa under bakduk i ca: 30 minuter.

Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen, på 225 grader, i ca 8-10 minuter. Låt sedan bullarna svalna på ett galler.

Garneringen: Pensla bullarna med smält smör och doppa dem sedan i socker.

Receptet frånMittkök.se

Vi valde att frysa en del av vår bullsats, då skippade vi att pensla med smör och doppa i socker!

Det gjordes istället den dagen vi tinade bullarna, inför serveringen..