Koklag ingredienser:
- 600 gram knäckta revbensspjäll
- Ca: 1,5 + liter vatten (det ska täcka spjällen!)
- 2 morötter (skalade och delade i några bitar)
- 1 gul lök i klyftor
- 3 lagerblad
- 6 lätt krossade kryddpepparkorn
- 6 lätt krossade svartpepparkorn
- Salt
Gör såhär:
- Koka spjällen så de är klara, ca: 40-45 min.
- Sila av lagen och spara 2 dl till glazen (nedan).
Glaze ingredienser:
- 2 lagerblad
- 2 tsk malen ingefära (eller ca 5 cm färsk hackad ingefära)
- 4 st kryddnejlikor
- 1/2 tsk malen kardemumma
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 msk sambal oelek
- 1/2 dl farinsocker
- 1/2 dl mörkt muscovadosocker
- 2-3 msk honung
- 2 skalade och urkärnade äpplen i bitar
- 2 dl koklag (från spjällen, ovan)
- 1/2 dl rapsolja
- 3 msk kinesisk soja
- 1 dl koncentrerad apelsinjuice
- Ett par nypor salt..
Gör såhär:
- Fräs kryddorna i oljan.
- Tillsätt sedan sockret, honungen och äppelbitarna.
- Låt puttra så att sockret smälter och slå sedan på vätskorna (lagen, juicen och sojan).
- Koka försiktigt i ca: 15 min så att den tjocknar.
- Låt den svalna.
- Mixa sedan glazen slät med stavmixer.
- Glazera (pensla på glazen på) spjällen och in i ugnen på 200 grader i 10-15 min.
Perfekt till det varma julbordet – vad är en jul utan mumsiga revbensspjäll!
Recept inskickat av: LindaD
Lämna ett svar