Ingredienser:
- 120 gram smör
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 3-4 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
Glasyr:
- 3 1/2 dl florsocker
- 2 msk kakao
- 60 g smör
- 2 msk kallt kaffe
Garnering:
- Riven vit choklad (går bara åt någon ruta, täck kakan)
Servera med:
- En klick grädde
Gör såhär:
- Vrid på ugnen på 175 grader
- Smält smöret i en kastrull på spisen, låt stå och svalna medan du gör kakan.
- Ta fram en lagom stor form, lägg bakplåtspapper i formen.. eller smörj den lite.
- Knäck ner äggen i en bunke, häll på strösockret och vispa ihop ordentligt. Vispa inte onödigt mycket, bara väl blandat.
- Häll ner mjölet, vaniljsockret, kakaon och saltet i en annan liten bunke och blanda alla ”torrvaror” innan du häller ner dem i den andra bunken med ägg och socker.
- Häll ner smöret också och blanda alltihop ordentligt. Smeten ska precis ”gå ihop” och bli blandad.
- Häll smeten i formen du valt (obs, vill du ha LYX* varianten med hackad choklad.. se till att den ligger i botten av formen innan du häller på smeten).
- Ställ in den i den varma ugnen och grädda i ca: 22-27 minuter.
- Medan kakan är i ugnen, gör glasyren!
GLASYR – Gör såhär:
- Sikta ner florsocker och kakao i en bunke.
- Smält matfettet och blanda ner kaffet.
- Rör ner vätskan i sockerblandningen och rör glasyren slät.
- Bred glasyren på kakan när den är klar (låt den svalna i några minuter), garnera med riven vit choklad och servera med lite grädde.
* LYX: Man kan välja att hacka ner 100 gram daimchoklad eller annan god choklad i botten på formen, innan man väljer att hälla på smeten och stoppa in den i ugnen.. MUMS!
Recept av: Sandra @ Julbordet.nu
Lämna ett svar