Ingredienser:
- 3,5-4 dl havregryn
- 100 g rumsvarmt smör
- 100 gram mandelmassa
- 2 msk kakao
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 msk kallt kaffe
- 0,5 – 1 tsk kanel (lite lagom efter smak)
Garnering:
- Strössel (grönt, rött, guld, silver – lite juligt sådär..) *
Gör såhär:
- Dela upp det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i en skål.
- Riv mandelmassan grovt på lämpligt rivjärn (om du tycker det är svårt att riva den, prova kyl ner den i frysen 5 min) och häll ner i skålen med smör.
- Blanda dessa två ordentligt innan ni har i resten av ingredienserna (börja med 3.5 dl havregryn) – och blandar ihop allt ordentligt!
- ibland är det lättare att få ut smakerna i ”smeten” om man blandar kakao, kanel och vaniljsocker i en liten separat skål innan man slår ihop dem med smeten (ej nödvändigt, bara ett tips)
- När smeten är väl blandad, prova och rulla en boll. OM du tycker smeten är för kladdig kan du ha i lite mer havregryn. Tänk på att även om de stelnar i kylskåpet sedan, vill man kunna hålla i en relativt fast boll när man stoppar in den i munnen..
- Rulla ihop chokladbollarna en och en och rulla dem sedan i strösslet (eller det du valt att garnera dem med * )
- Lägg dem i en burk/skål eller på ett fat och förvara dem i kylskåpet (beroende på hur länge du tänkt förvara dem..)
* Garneringen går också att byta ut mot t ex pärlsocker, kokos eller hackade nötter!
Antal bollar, cirka: 15 st
Recept av: Sandra @ Julbordet.nu
Lämna ett svar