Ingredienser:

1 ägg
1½ dl socker
4½ dl mjöl
1½ dl mjölk
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker (och/eller rivet skal av 1 citron)

Frityrolja eller kokosfett

Eventuell garnering: Kanel och socker (att rulla dem i efter fritering)

Gör såhär:

Vispa ägget så det blandar sig väl, tillsätt sedan de övriga ingredienserna och blanda smeten väl.
Hetta upp fritösen (eller karotten med frityrolja).

När oljan blivit varm (oavsett om ni använder fritös eller kastrull/panna), klicka i smeten med två skedar i det heta fettet och fritera bollarna gyllenbruna.
Låt dem rinna av lite på ett hushållspapper.. och servera dem sedan direkt.

Om du vill ha dem rullade i kanel och strösocker (som på bilden)

Blanda ihop strösocker och kanel i en skål.. och lägg ner de nyfriterade trollungarna i blandningen (istället för på ett hushållspapper) och rör om dem lite (så de täcks av kanel och socker). Går också bra att bara rulla dem i lite strösocker, om man inte uppskattar kanel..

Lägg upp dem på ett fat och servera direkt!

Receptet ger: ca 40 st trollungar

Recept av: Okänd, verkar ha funnits under lång tid..