Ingredienser fördeg:

  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 25 g jäst

Ingredienser vetedeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 1 g saffran
  • 100 g smör (rumstempererat)
  • 1 dl strösocker

Pensling:

Ett uppvispat ägg till pensling

Mandelfyllning:

  • 500 gram mandelmassa
  • 0.5 dl mald mandel
  • 0.5 dl hackad mandel
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1.5 dl florsocker
  • 1-1.5 dl mjölk

Servering /Garnering:

Grädde och florsocker

 

Gör såhär:

Börja med fördegen, värm upp mjölken så den känns fingervarm (ca 37 grader). Blanda det sedan med vetemjölet och jästen – och kör den i en matberedare på mellanfart tills dess att fördegen gått ihop sig och faktiskt blivit en ”deg”. Låt den sedan vila i 15 min.

Börja sedan med själva vetedegen! Blanda i resterande ingredienser i fördegen.. och kör någon minut på låg hastighet i matberedaren –  öka sedan på hastigheten och kör snabbt i 7-8 minuter tills att degen blivit lite glansig och känns elastisk.

Dela degen på 14 lika stora bitar, ca 60 gram styck. Runda bollarna med händerna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa där, under en bakhandduk, till dubbel storlek 1.5-2 timmar ungefär.

Pensla dem sedan med ett uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen på 200 grader i ca 8-10 minuter, eller tills dess att bullen fått en ”gyllene” färg.

Vi gjorde också minivarianter av saffranssemlorna!

Halverade storleken lite drygt (ca 40 gram). Var en lagom storlek att servera till kaffet..

Tänk på att då passa dem lite extra i ugnen, så att de inte blir brända!

Mandelfyllningen:

Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en ”fin” massa.. blanda sedan ner mjölken.. lite i taget tills du fått en lagom konsistens på ”smeten” (inte för rinnig, inte för hård).

När bullarna sedan svalnat lite. Fyll en spritspåse med mandelfyllningen, klipp upp en triangel på varje ”bulle” och fyll med mandelfyllningen!

 

Senare, vid serveringen:  Vispa grädde till lagom konsistens/hårdhet och spritsa ovan mandelfyllningen på bullen, en lagom klick.. innan du sätter på locket på semlan och pudrar över lite florsocker!

Saffranssemlor är ett måste i juletider härhemma! Så gott! 


Tips till receptet är att om du inte hinner eller orkar göra mandelfyllningen, så fungerar det jättebra att bara använda färdig mandelmassan!

Om du gör ”minisemlor” så funkar det utmärkt att köpa en smalare variant av mandelmassa och skära lagom tjocka skivor av den.. och lägga på under grädden!

Stora semlor = ta den större mandelmasserullen, så funkar det att göra skivor på också..

Recept av: Julbordet.nu – inspirerat av: Roy Fares klassiska semlor.