Ingredienser:

  • 2 dl rundkornigt ris
  • 4 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk salt
  • 7 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 0.5 vaniljstång
  • 1 msk smör


Tillbehör:

  • Mjölk
  • Malen kanel
  • Strösocker
  • Eller: En klick sylt (mitt tips: körsbärs, hallon eller blåbärssylt)

Gör såhär:

  1. Mät upp riset, slå på vattnet (en tjockbottnad kastrull rekommenderas).
  2. Lägg ner kanelstången och saltet, låt koka upp och fortsätta koka i 10 minuter (tills vattnet kokat in).
  3. Blanda mjölken och grädden, häll ner i kastrullen.
  4. Dela vaniljstången på längden, lägg ner den också i kastrullen. Rör ner smöret.
  5. Låt sjuda på svag värma i 40-45 minuter. Rör om lite då och då, håll koll på att det inte bränner fast i botten (om det gör, sänk värmen mer!)
  6. Ta upp vaniljstången innan du serverar gröten..
  7. Servera med mjölk, malen kanel och lite strösocker!

Ett lite lyxigare grötrecept!
Rekommenderas varmt som tomtegröt..

Gröten kan serveras både varm och kall!

Recept av: Per Morberg