Ingredienser:
- 125 gram smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 1 äggula (spara vitan)
Fyllning:
- 300 gram mandelmassa
- 20 gram mjukt smör
- 1 påse saffran (0.5 g)
- 1 msk vatten
- 3 äggulor (spara vitorna)
- 4 äggvitor
Glasyr:
- 1 äggvita
- 2-2,5 dl florsocker
Gör såhär:
- Pajbotten: Skär smöret i tärningar och blanda med vetemjölet och sockret. Blanda sedan i äggulan och blanda ihop allt till en jämn pajdeg.
- Lägg pajdegen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ungefär 30 minuter.
- Sätt igång ugnen på 175 grader
- Ta fram en pajform, ca 22 cm i diameter. Tryck ut degen i formen och nagga botten med en gaffel.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
- Höj temperaturen på ugnen till 200 grader
- Fyllningen: Riv mandelmassan på ett rivjärn ner i en bunke, vispa i smöret med en elvisp. Rör ut saffranet i vattnet och vispa ner alltihop i mandelmassan/bunken. Vispa sedan ner en äggula i taget i smeten/bunken..
- Vispa upp äggvitorna i en separat skål och vänd sedan försiktigt ner vitorna i smeten (första bunken) och blanda ihop.
- Häll upp smeten i pajskalet, jämna till ytan och grädda i ugnen i 20-25 minuter.
- Glasyr: Vispa upp äggvitan med en elvisp. Sikta och vispa ner/i florsockret. Bred glasyren på kakan.
Serverar ungefär: 6-8 portioner.
Recept från: Tidningen ”Leva & Bo” (julen 2017 tror jag)
Lämna ett svar