Ingredienser:

  • 125 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 äggula (spara vitan)

Fyllning:

  • 300 gram mandelmassa
  • 20 gram mjukt smör
  • 1 påse saffran (0.5 g)
  • 1 msk vatten
  • 3 äggulor (spara vitorna)
  • 4 äggvitor

Glasyr:

  • 1 äggvita
  • 2-2,5 dl florsocker

Gör såhär:

  1. Pajbotten: Skär smöret i tärningar och blanda med vetemjölet och sockret. Blanda sedan i äggulan och blanda ihop allt till en jämn pajdeg.
  2. Lägg pajdegen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ungefär 30 minuter.
  3. Sätt igång ugnen på 175 grader
  4. Ta fram en pajform, ca 22 cm i diameter. Tryck ut degen i formen och nagga botten med en gaffel.
  5. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  6. Höj temperaturen på ugnen till 200 grader
  7. Fyllningen: Riv mandelmassan på ett rivjärn ner i en bunke, vispa i smöret med en elvisp. Rör ut saffranet i vattnet och vispa ner alltihop i mandelmassan/bunken. Vispa sedan ner en äggula i taget i smeten/bunken..
  8. Vispa upp äggvitorna i en separat skål och vänd sedan försiktigt ner vitorna i smeten (första bunken) och blanda ihop.
  9. Häll upp smeten i pajskalet, jämna till ytan och grädda i ugnen i 20-25 minuter.
  10. Glasyr: Vispa upp äggvitan med en elvisp. Sikta och vispa ner/i florsockret. Bred glasyren på kakan.

Serverar ungefär: 6-8 portioner.

Recept från: Tidningen ”Leva & Bo” (julen 2017 tror jag)