Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • 150 gram smör/margarin
  • 2 påsar saffran (2 x 0.5 g)
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 250 gram kvarg (1%)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • Ca: 16 dl vetemjöl (motsvarar ca 960 g)
  • Eventuellt: 1.5 dl russin

Till pensling:

  • 1 ägg

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en stor bunke.
  2. Smält matfettet.
  3. Stöt saffranet med lite strösocker i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet.
  4. Tillsätt mjölken i matfettet och få ner (eller upp!) temperaturen till ”fingervarmt”, det vill säga ungefär 37 grader.
  5. Rör ut jästen i bunken med lite av ”smör- och mjölkblandningen”.
  6. Tillsätt sedan resten vätskan i bunken – tillsammans med socker, kvarg, salt och ägg.
  7. Om du vill ha russin i degen kan du ha i dem nu också (ifall du inte vill ha det, hoppa till nästa punkt).
  8. Arbeta in nästan allt vetemjöl (ta inte för mycket från början, känn dig fram lite), arbeta degen i ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  9. Strö lite mjöl över degen i bunken, lägg en bakduk över.. och låt jäsa i 30-45 minuter.
  10. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda ev in resten av mjölet (ifall du hade kvar och om/eller degen känns för kladdig). Baka ut degen till lussekatter/lussebullar.
  11. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  12. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30-45 minuter.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Pensling: Knäck ägget i en mugg, rör ihop det så allt blandas. Pensla ”bullarna” innan du stoppar in dem i ugnen. OBS – om du vill ha några dekorativa russin (eller annat..) på bullarna, på utsidan så att säga, så är det dags att sätta dit dem nu innan de åker in i ugnen!.
  15. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
  16. Låt svalna på galler under en bakduk.

När jag var ”liten” brukade vi inte ha russin i degen, utan hade bara russinen som dekoration på utvalda ställen på lussebullarna/katterna!

Blir cirka: 30 lussebullar.

Recept från: Ica’s Recept

 

En extra bild, utan garnering av något slag..