Ingredienser:
- 50 gram jäst
- 150 gram smör/margarin
- 2 påsar saffran (2 x 0.5 g)
- 2 dl socker
- 5 dl mjölk
- 250 gram kvarg (1%)
- 1/2 tsk salt
- 1 ägg
- Ca: 16 dl vetemjöl (motsvarar ca 960 g)
- Eventuellt: 1.5 dl russin
Till pensling:
- 1 ägg
Gör såhär:
- Smula ner jästen i en stor bunke.
- Smält matfettet.
- Stöt saffranet med lite strösocker i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet.
- Tillsätt mjölken i matfettet och få ner (eller upp!) temperaturen till ”fingervarmt”, det vill säga ungefär 37 grader.
- Rör ut jästen i bunken med lite av ”smör- och mjölkblandningen”.
- Tillsätt sedan resten vätskan i bunken – tillsammans med socker, kvarg, salt och ägg.
- Om du vill ha russin i degen kan du ha i dem nu också (ifall du inte vill ha det, hoppa till nästa punkt).
- Arbeta in nästan allt vetemjöl (ta inte för mycket från början, känn dig fram lite), arbeta degen i ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
- Strö lite mjöl över degen i bunken, lägg en bakduk över.. och låt jäsa i 30-45 minuter.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda ev in resten av mjölet (ifall du hade kvar och om/eller degen känns för kladdig). Baka ut degen till lussekatter/lussebullar.
- Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensling: Knäck ägget i en mugg, rör ihop det så allt blandas. Pensla ”bullarna” innan du stoppar in dem i ugnen. OBS – om du vill ha några dekorativa russin (eller annat..) på bullarna, på utsidan så att säga, så är det dags att sätta dit dem nu innan de åker in i ugnen!.
- Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
- Låt svalna på galler under en bakduk.
När jag var ”liten” brukade vi inte ha russin i degen, utan hade bara russinen som dekoration på utvalda ställen på lussebullarna/katterna!
Blir cirka: 30 lussebullar.
Recept från: Ica’s Recept
En extra bild, utan garnering av något slag..
Lämna ett svar