Anisbröd

Ingredienser:

  • 50 gram jäst för söta degar
  • 100 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 l mjöl (900 gram)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5-2 tsk aniskrydda (lite beroende på hur stark smak av anis du vill ha)
  • 1 nypa salt

Övrigt:

  • Kokosfett till fritering *
  • Strösocker till garnering

Gör såhär:

  • Smält smöret, tillsätt sedan mjölken och låt blandningen bli ”fingervarm” dvs ca: 37 grader.
  • Smula ner jästen och låt den lösas upp.
  • Häll i socker, salt, anis (mortlad) samt mjölet..och knåda ihop till en deg.
  • Låt jäsa i 35-40 min.
  • Rulla ut degen i längder (ca 3-4 cm breda remsor) och skär två ”snibbar” in och sedan skär lös.. sedan igen.. två ”snibbar in” och skär lös.. bullar (de ska se ut som bokstaven E kan man säga).
  • Lägg på ett bakplåtspapper och låt jäsa 20 minuter till.
  • Värm upp kokosfettet i en panna (eller slå igång och värm upp fritösen..) och fritera bröden på båda sidor tills dess att de har fin gyllenbrun färg. Håll koll på temperaturen på oljan/fettet och akta dig för stänk!
  • Låt dem sedan ligga på en bit hushållspapper på ett bakplåtspapper till de kallnat (hushållspappret drar åt sig lite överflödig olja/fett och bakplåtspappret hindrar att det rinner igenom).
  • Doppa dem i strösocker vid servering!

Om Du vill frysa in dina bullar:

Frys in dem utan något strösocker på!

Värm dem lite i micron, så att sockret fastnar, och rulla dem i strösockret innan servering.

* Vi använde en fritös med rapsolja, fungerade bra!

Recept från: Norrländskt helt enkelt

Kategorier: Bakning, Recept

2 Kommentarer

  1. Mitt favoritrecept har 20 g anis, alltså ungefär tre gånger mer än vad du har i det där receptet, och ett ägg. Sen ska man vara lite försiktig med friteringen, friterar man för mycket blir de torra.

    • Sandra

      21 november, 2019 — 11:27

      Oj, det var avsevärt mycket mer anis! Blir det väldigt stark smak? 🙂 (det är ju en ganska stark krydda).

      Bra tips angående friteringen, man vill inte att de blir för torra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upphovsrätt © 2024 Julbordet.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑