Ingredienser:
- 50 gram jäst för söta degar
- 100 gram smör
- 5 dl mjölk
- 1,5 l mjöl (900 gram)
- 1 dl strösocker
- 1,5-2 tsk aniskrydda (lite beroende på hur stark smak av anis du vill ha)
- 1 nypa salt
Övrigt:
- Kokosfett till fritering *
- Strösocker till garnering
Gör såhär:
- Smält smöret, tillsätt sedan mjölken och låt blandningen bli ”fingervarm” dvs ca: 37 grader.
- Smula ner jästen och låt den lösas upp.
- Häll i socker, salt, anis (mortlad) samt mjölet..och knåda ihop till en deg.
- Låt jäsa i 35-40 min.
- Rulla ut degen i längder (ca 3-4 cm breda remsor) och skär två ”snibbar” in och sedan skär lös.. sedan igen.. två ”snibbar in” och skär lös.. bullar (de ska se ut som bokstaven E kan man säga).
- Lägg på ett bakplåtspapper och låt jäsa 20 minuter till.
- Värm upp kokosfettet i en panna (eller slå igång och värm upp fritösen..) och fritera bröden på båda sidor tills dess att de har fin gyllenbrun färg. Håll koll på temperaturen på oljan/fettet och akta dig för stänk!
- Låt dem sedan ligga på en bit hushållspapper på ett bakplåtspapper till de kallnat (hushållspappret drar åt sig lite överflödig olja/fett och bakplåtspappret hindrar att det rinner igenom).
- Doppa dem i strösocker vid servering!
Om Du vill frysa in dina bullar:
Frys in dem utan något strösocker på!
Värm dem lite i micron, så att sockret fastnar, och rulla dem i strösockret innan servering.
* Vi använde en fritös med rapsolja, fungerade bra!
Recept från: Norrländskt helt enkelt
18 januari, 2019 — 10:01
Mitt favoritrecept har 20 g anis, alltså ungefär tre gånger mer än vad du har i det där receptet, och ett ägg. Sen ska man vara lite försiktig med friteringen, friterar man för mycket blir de torra.
21 november, 2019 — 11:27
Oj, det var avsevärt mycket mer anis! Blir det väldigt stark smak? 🙂 (det är ju en ganska stark krydda).
Bra tips angående friteringen, man vill inte att de blir för torra!