Ingredienser:

  • 3,5-4 dl havregryn
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 100 gram mandelmassa
  • 2 msk kakao
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kallt kaffe
  • 0,5 – 1 tsk kanel (lite lagom efter smak)

Garnering:

  • Strössel (grönt, rött, guld, silver – lite juligt sådär..) *

Gör såhär:

  1. Dela upp det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i en skål.
  2. Riv mandelmassan grovt på lämpligt rivjärn (om du tycker det är svårt att riva den, prova kyl ner den i frysen 5 min) och häll ner i skålen med smör.
  3. Blanda dessa två ordentligt innan ni har i resten av ingredienserna (börja med 3.5 dl havregryn) – och blandar ihop allt ordentligt!
  4. ibland är det lättare att få ut smakerna i ”smeten” om man blandar kakao, kanel och vaniljsocker i en liten separat skål innan man slår ihop dem med smeten (ej nödvändigt, bara ett tips)
  5. När smeten är väl blandad, prova och rulla en boll. OM du tycker smeten är för kladdig kan du ha i lite mer havregryn. Tänk på att även om de stelnar i kylskåpet sedan, vill man kunna hålla i en relativt fast boll när man stoppar in den i munnen..
  6. Rulla ihop chokladbollarna en och en och rulla dem sedan i strösslet (eller det du valt att garnera dem med * )
  7. Lägg dem i en burk/skål eller på ett fat och förvara dem i kylskåpet (beroende på hur länge du tänkt förvara dem..)

* Garneringen går också att byta ut mot t ex pärlsocker, kokos eller hackade nötter!

Antal bollar, cirka: 15 st

Recept av: Sandra @ Julbordet.nu