Ingredienser:

  • 1 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 4 ½ dl mjöl
  • 1 påse saffran (0.5 g)
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Frityrolja eller kokosfett

Eventuell garnering: Strösocker (att rulla dem i efter fritering)

Gör såhär:

Vispa ägget så det blandar sig väl, tillsätt sedan de övriga ingredienserna och blanda smeten väl.
Hetta upp fritösen (eller karotten med frityrolja).

När oljan blivit varm (oavsett om ni använder fritös eller kastrull/panna), klicka i smeten med två skedar i det heta fettet och fritera bollarna gyllenbruna.
Låt dem rinna av lite på ett hushållspapper.. och servera dem sedan direkt.

Garnering:

Ge dem lite extra fint utseende (och lite sött krisp) genom att rulla dem i strösocker efter friteringen!

Lägg upp dem på ett fat och servera direkt!

Receptet ger: ca 35-40 st saffranstroll

Recept av: Julbordet.nu (inspirerat av receptet på Trollungar)