Ingredienser

  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 krm salt
  • 1 påse saffran (0.5 g)
  • 1 dl strösocker
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 7–8 dl vetemjöl

Fyllning (ungefärlig mängd, beror ju på hur mycket smak och kladd du vill ha..):

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 100 g mandelmassa, riven
  • Eventuellt: Malen kardemumma

Pensling & garnering:

  • 1 ägg (uppvispat)
  • Pärlsocker eller mandelspån

Gör såhär:

  1. Stöt kardemummakärnorna, salt och saffran med lite strösocker i en mortel.
  2. Värm mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken och kardemummanblandningen (det du mortlade nyss) och rör om.
  3. Klicka ner smöret och tillsätt strösockret i bunken.
  4. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget och arbeta ihop allt till en smidig deg – ca 10 min för hand eller 5 min i en bakmaskin!
  5. Låt degen jäsa under bakduk i 1 tim.
  6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangulär platta.
  7. Fyllning: Bred på smör på degen och fördela riven mandelmassa jämnt över plattan, ”pudra” eventuellt med lite malen kardemumma över mandelmassan (ta inte för mycket). Vi gillar kardemumma här, men det är en stark krydda, så om du tycker den tar över för mycket från saffran – skippa den! Går alldeles utmärkt med bara smör och mandelmassa!
  8. Vik en tredjedel av degplattan uppifrån till mitten, vik över resten av degplattan så att det blir tre lager. Kavla ut plattan något och skär den i remsor, ca 2 cm breda. Tvinna remsorna, snurra dem runt 3 fingrar och forma till en knut.
  9. Lägg bullarna i pappersformar, ställda på en plåt.
  10. Låt dem jäsa under en bakduk i ungefär 30 min.
  11. Sätt igång ugnen på 225 grader.
  12. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån (vilket du nu tycker bäst om).
  13. Grädda saffransbullarna mitt i ugnen i ca 10 min.
  14. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Serverar: Ungefär 24 bullar sägs det..

Recept från: Tidningen ”Hembakat”