Ingredienser:

  • 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 1/2 dl mörk / ljus sirap
  • 1/2 dl grädde
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning / smörkräm:

  • 80 gram mjukt/rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 pkt saffran (0.5 gram), vill du inte ha så stark saffransmak ta halva påsen.
  • 1 äggula

Chokladdopp:

  • Ca: 150-200 gram smält, mörk choklad (beroende på hur mycket chokladdopp du vill göra, jag doppade bara den avskurna kanten)

Gör såhär: 

Sätt på ugnen på 180 grader (varmluft). Mät sedan upp och blanda de torra ingredienserna i en bunke, samtidigt som du smälter fettet i en kastrull. 

Blanda ner de torra ingredienserna direkt i kastrullen, häll på sirapen och grädden och blanda ordentligt till en slät smet. 

Låt svalna några minuter innan du skedar upp små bollar på en plåt. Jag själv använde ett matskedsmått till varje (ville att det skulle vara ungefär lika mycket smet på varje kaka). Tänk på att de flyter ut ganska mycket.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 6-8 minuter, tills de börjat få lite gyllene färg. 

Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten (de är väldigt mjuka när de kommer ut). Har de flutit ihop någonstans, passa på att skära/putta isär dem lite så varje kaka är ”lös” innan de stelnat för mycket.

Gör såhär (fyllning):

Häll ner de torra ingredienserna i en vispvänlig bunke och blanda dem ordentligt. Klicka ner rumsvarmt/mjukt smör i bunken, vispa ihop – sist häller du ner äggulan. Vispa alltihop till en slät smet. Den/smörkrämen/fyllningen blir ganska fast i konsistensen. 

Bred på lite ”smörkräm” på en kaka och lägg på ytterligare en kaka som lock. Dela sedan kakan på tvären (jadå, man kan skippa att dela dem.. om man gillar stora kakor) och lägg dem på ett fat i väntan på chokladdopp. Gör samma sak med resten av kakorna.

Gör såhär (chokladdopp):

Smält chokladen ovan vattenbad.  Doppa eller pensla på den skurna delen av kakan (låt chokladen ”sticka upp” 3-4 mm på varje sida.. ju mer du låter det sticka upp desto mer choklad kommer gå åt).

Om du väljer att göra ”stora kakor” så skulle jag nog smälta mer choklad och helt enkelt doppa/pensla halva kakan!

Låt chokladen stelna innan ni packar ner dem i en burk (kan behövas ställas in lite i kylen en stund, om det är varmt inne i köket).

Jag förvarar dem sedan i en burk med lock, i kylskåpet.

RECEPT: Sandra @ Julbordet.nu